Święta w kuchni - aromatyczne przyprawy do dań wigiljnych

6 grudnia 2018

Laski cynamonu

Święta dla wielu z nas, to przede wszystkim pyszna kuchnia z charakterystycznymi aromatami i zapachami roznoszącymi się po całym dniu. Wpływ na to mają przede wszystkim przyprawy, które nadają wigilijnym potrawom świątecznego smaku. Na które z nich szczególnie warto zwrócić uwagę?

Cynamon stanowi jedną z najczęściej wybieranych przypraw podczas okresu jesienno-zimowego. Jest jednym z najważniejszych składników uwielbianych, zarówno przez dużych jak i małych, pierników. Cynamon równie często stosowany jest jako dodatek innych, świątecznych wypieków, zwłaszcza tych zawierających gruszki lub jabłka. Przyprawa ta nadaje również odpowiedni aromat kompotowi z suszu czy grzanemu winu. Cynamonem może też przyprawiać mięsa, nadając im szczególnego smaku. 

Goździki podczas przygotowywania świątecznego obiadu, używane są przede wszystkim do pieczonych mięs. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością, ze względu na charakterystyczny, bardzo ostry posmak. Goździki połączone z cynamonem nadają potrawom korzenny smak. Taką mieszankę stosuje się szczególnie do aromatyzowania ciast i kompotów.

Ziele angielskie jest jedną z ostrzejszych przypraw, swoją postacią przypominającą pieprz. Najczęściej wykorzystuje się je w całych ziarnach, aby dodać odpowiedniego smaku zupom lub daniom mięsnym. Przyprawa jest również ważnym składnikiem bigosu wigilijnego. Nowe produkty: https://www.promoceny.pl/sklep/media-markt-biaystok-czesawa-miosza-2-biaystok

Imbir w media markt bialystok

Imbir idealne komponuje się z potrawami mięsnymi, jednak równie często dodawany jest do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Ponadto, szczególnie sprawdza się jako dodatek napojów rozgrzewających, chociażby herbaty czy grzańca lub piwa. Osoby, które wolą nieco łagodniejsze smaki mogą zamiast tradycyjnych plastrów imbiru, zastosować jego zmieloną wersję.

Na tle innych przypraw świątecznych, wyróżnia się gałka muszkatołowa. Ma ona bardzo delikatny, orzechowy smak, dlatego najczęściej jest składnikiem ciast i kremów. Warto również dodać ją do nieco bardziej wytrawnych dań, takich jak wigilijne paszteciki czy pieczone mięsa. 

Dobór odpowiednich przypraw jest ważnym elementem świątecznej kuchni. Wpływają one na końcowy smak potraw i nadają im odpowiedniego charakteru. Warto jednak sięgać po nie przez cały rok. Ze względu na swoją uniwersalność powinny na stałe zagościć w naszym codziennym menu.