PRZYPRAWY NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI

5 stycznia 2019

Przyprawy kuchenne

CZY WYOBRAŻASZ SOBIE GOTOWANIE BEZ PRZYPRAW? BEZ NICH SIĘ NIE OBEJDZIE. PRZYPRAWY POTRAFIĄ PODKREŚLIĆ SMAK KAŻDEGO POSIŁKU. JEŚLI JEDNAK DO TEJ PORY UŻYWALIŚMY JEDYNIE PIEPRZU ORAZ SOLI ZOBACZMY JAKICH PRZYPRAW NIE POWINNO ZABRAKNĄĆ W KUCHNI.

Rozmaryn

Jako dodatek do potraw występować może w wersji świeżej i suszonej. Jest niezwykle aromatyczny oraz świetnie podkreśli smak ryb, mięs. Można użyć go też  przygotowując sałatki, dania z ziemniaków czy makarony. Ma działanie prozdrowotne (dezynfekuje przewód pokarmowy oraz łagodzi stany zapalne).

Bazylia

Obowiązkowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale smakują jej świeże listki. W postaci suszonej jest także dobra. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, łagodzi wzdęcia i zwalcza nudności.

Oregano

Sprawdzi się doskonale w kuchni śródziemnomorskiej i tradycyjnej polskiej. Działa przeciwutleniająco, natomiast właściwości antyoksydacyjne oregano są większe niż jabłka.

Czosnek

Świetnie smakuje, chociaż nie warto z nim przesadzać. Jest aromatyczny i wyrazisty w smaku, więc potrafi zdominować smak każdej potrawy. Nadaje się do ryb, dań mięsnych, zup i sałatek. Jest nazywany naturalnym antybiotykiem (posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne).

Goździki

Ta orientalna przyprawa, ma silny zapach oraz smak. Dodając je do potraw należy być ostrożnym, by nie przesadzić z ilością.  Działają silnie przeciwzapalnie oraz znieczulająco.

Tymianek

Podstawowe zioło w kuchni prowansalskiej. Nadaje się do pieczonych, duszonych mięs, sosów, sałatek. Tymianek potrafi zlikwidować nieprzyjemny zapach morskich ryb. Jego właściwości prozdrowotne to oczyszczanie dróg oddechowych oraz pobudzenie soków trawiennych.

Świeże zioła

Pietruszka

Jest dodatkiem do zup, dań mięsnych, ryb, sosów, sałatek oraz przekąsek. Dodaje potrawom świeżości oraz dostarcza naszemu organizmowi wiele minerałów. Wzmocni nasz organizm podczas infekcji.

Kurkuma

Kurkuma to łagodna przyprawa pochodząca z Indii. Świetnie nadaje do dań wysokobiałkowych. Działa przeciwzapalnie oraz przeciwdziała tworzeniu się toksyn w organizmie. Ma właściwości antynowotworowe.

Majeranek

To podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Pasuje do mięs, zup, marynat oraz grzybów. Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań i poosiada działanie przeciwzapalne.

Imbir

Dodaje się go do dań głównych i deserów. Wspomaga trawienie tłustych potraw oraz produktów mlecznych. Do jego głównych właściwości należą: łagodzenie bólu głowy, wzdęć, obniżenie cholesterolu, regulowanie ciśnienia krwi i wspomaganie pracy wątroby.