Najlepsze przyprawy dla miłośników dań na ostro

3 grudnia 2018

Papryczki chili

Z pikantnymi przyprawami bywa różnie. Przez jednych uwielbiany i obowiązkowy składnik każdego dnia, przez innych natomiast znienawidzony dodatek, którego za wszelką cenę trzeba unikać. Można je lubić jak i nie lubić, jedno jest jednak pewne. Ostre przyprawy poza nadaniem naszej potrawie wyjątkowego i gorącego smaku mają także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.

Jakie przyprawy i sosy są w szczególności warte polecanie wszystkim miłośnikom pikantnych przysmaków?

Przyprawy na ostro tylko dla odważnych!

Pieprz kajeński

Każdy z nas doskonale zna klasyczną paprykę, czyli rewelacyjne warzywo jak i przyprawę występującą w wielu odmianach oraz smakach, co przekłada się oczywiście na jej poziomy ostrości. Do najbardziej znanych i cenionych ostrych papryk zalicza się pieprz kajeński. Należy uważać jednak z jego ilością, bowiem już szczypta może nadać potrawie niesamowitej pikantności! Do czego używać pieprzu kajeńskiego? Z pewnością warto doprawić nim zupy lub dania z jajek. Co więcej, można przyprawić nim pizze, sosy, kurczaka czy gulasz.

Papryczka chili

Jeśli mowa o papryczkach, to jedną z odmian jest papryczka chili. Występuje w dwóch formach: jako sproszkowana przyprawa lub ostre płatki chili niewielkiej wielkości. Papryczki chili znalazły swoje stałe miejsce w kuchni azjatyckiej oraz tajskiej. Warto wypróbować połączenie papryki chili i mleka koksowego. 

Papryczki jalapeno

Papryka jalapeño

To kolejna odmiana papryki, tym razem na szeroką skalę wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Na obszarze Stanów Zjednoczonych jest klasycznym dodatkiem stosowanym do pizzy czy hamburgerów, a także tortilli. Co więcej, można przyprawiać nią świeże warzywa (awokado, pomidor czy ogórek). Ta niesamowicie ostra przyprawa dostępna jest w formie sproszkowanej oraz marynowanej. 

Papryka habanero

Papryka habanero należy zdecydowanie to jednego z najbardziej pikantnych rodzajów papryczek. Papryka habanero jest w stanie w bardzo krótkim czasie rozgrzać nasz organizm do czerwoności! Dla odważnych polecamy konkursy w jedzeniu habanero na czas, które cieszą się dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych. Jednakże należy pamiętać, że nie jest to do końca bezpieczne, ponieważ zbyt duża ilość ostrych przypraw może okazać się szkodliwa dla naszego zdrowia. Habanero spotkamy w formie marynowanej w oliwie z oliwek. Przy ich użyciu stworzyć można dżem słodko-ostry oraz sos do mięs.

Sos tabasco

Sosu tabasco nikomu przedstawiać nie trzeba. Nazwę swą wziął od jednego ze stanów w Meksyku. Sos tabasco ma bardzo naturalny skład, albowiem znaleźć można w nim jedynie dojrzałe papryczki, sól oraz ocet winny. Jest to idealny produkt do dań kuchni meksykańskiej, chińskiej, węgierskiej oraz indyjskiej. Bardzo dobrze komponuje się z kiszonkami oraz świeżymi warzywami. 

Większość z nas kojarzy tabasco z drinku "Wściekły pies", który uzyskać możemy jedynie z trzech składników: wódki, soku malinowego oraz niewielkiej ilości tabasco.

Więcej na naszych stronach: media-markt.okazjum.pl/bielsko-biala https://www.promoceny.pl/sklep/media-markt-bielsko-biaa-sarni-stok-2-bielsko-biaa