Polskie superfoods

8 stycznia 2019

Jagody

MODNE OSTATNIMI CZASY SUPERFOODS, JAK NASIONA CHIA CZY JAGODY ACAI, NIE MOGĄ SIĘ NAWET RÓWNAĆ Z NASZYMI RODZIMYMI PRODUKTAMI. KTÓRE POLSKIE PRODUKTY MOŻNA ZATEM ZALICZYĆ DO GRONA SUPERFOODS?

Aby dołączyć do prestiżowej grupy superfoods, dany produkt nie może być przetworzony. Musi być ponadto bogaty w składniki odżywcze, regulujące pracę naszego organizmu. Najlepiej, jeśli produkt zawiera błonnik, witaminy i minerały, antyoksydanty oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Na jedną kalorię powinna przypadać jak największa ilość składników odżywczych. Które polskie produkty są więc uznawane za superfoods?

Owsianka

Produkt pełnoziarnisty, o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Stanowi doskonałą podstawę odżywczego śniadania, może być dodatkiem do deserów. Podobne właściwości ma także kasza gryczana, która zawiera błonnik, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B.

Jagody

Polskie jagody mają bardzo podobne właściwości do modnych jagód goji czy acai. Przykładem niech będzie żurawina, która, obok witamin A, B i C, zawiera także przeciwutleniacze. Jej spożywanie zapobiega infekcjom układu moczowego. Można jeść ją w formie suszonej lub pod postacią soku.

Len

Nasz rodzimy len doskonale wypada na tle importowanych nasion chia. Posiada aż trzy razy więcej kwasów omega 3! Len jest ponadto znacznie od nich tańszy. Można dodawać go w zmielonej formie do wielu dań. Zalane wodą nasiona lnu, ze względu na kleistą konsystencję, stanowią dobry zamiennik jajek. Można dodawać je zatem do wypieków czy kotletów.

Orzechy

Orzechy

Najbardziej bogate w składniki odżywcze są orzechy włoskie. Zawierają między innymi błonnik, magnez, kwasy omega 3 oraz antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo. Orzechy stanową doskonałą przekąskę, a także dodatek do owsianek bądź sałatek.

Produkty kiszone

Co prawda do grona superfoods zaliczamy wszystkie warzywa, jednak polskie kiszonki zasługują na szczególne uznanie. Mają korzystny wpływ na jelitową mikroflorę oraz odporność organizmu. Kiszone mogą być między innymi: ogórki, buraki czy kapusta.

Miód

Miód to samo dobro. Jest bogaty w minerały, antyoksydanty oraz probiotyki. Ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Zaleca się spożywanie łyżeczki miodu, rozpuszczonej w ciepłej wodzie, bezpośrednio po przebudzeniu. Gotowany traci swoje właściwości.

Warto włączyć do swojej diety polskie superfoods. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie jest nieoceniony.