Który olej kokosowy jest najzdrowszy?

18 grudnia 2018

Olej kokosowy

Jednym ze znanych i cenionych w świecie dietetyki superfood jest olej kokosowy. W swoim składzie zawiera m.in. niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Jaki olej wybrać?

Olej kokosowy wspomaga odchudzanie z uwago na występowanie cząsteczek tłuszcz, które podczas metabolizmu nie odkładają się w tkance tłuszczowej lecz ulegają spaleniu. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B, C i E okazuje się dobrym sposobem na uzupełnienie diety w potrzebne witaminy. Do tego jest źródłem kwasu foliowego. Posiada także potas, wapń, magnez i cynk i kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. To dobra alternatywa dla masła.

Oprócz walorów zdrowotnych, olej kokosowy jest świetnym, wszechstronnym i uniwersalnych kosmetykiem do pielęgnacji zarówno włosów jak i ciała. Nawilża suchą skórę, czyni ją gładką i jędrną. Chroni włosy przed zniszczeniem i działaniem wysokich temperatur.

Właściwości oleju kokosowego

W sklepach dostępne są zwykle dwa rodzaje oleju kokosowego, rafinowany i nierafinowany. Warto wybierać jednak ten, który jest nierafinowany. Olej nierafinowany nie jest poddawanym procesom chemicznym, które obniżają jego wartość odżywczą. Olej rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i czasami przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Jest również dużo tańszy od swojego lepszego konkurenta. Olej rafinowany jest także pozbawiony koloru i zapachu - dlatego też najlepszym jego zastosowaniem jest wykorzystywanie go do smażenia.

Olej nierafinowany jest tłoczony na zimno. uchodzi za najzdrowszy. Zawiera naturalne kwasy tłuszczowe i posiada naturalny kokosowy aromat. Ma gęstą konsystencję, biały kolor i krótki termin ważności. Ceną również odstaje od oleju nierafinowanego - jest znacznie droższy. Dobry olej kokosowy ma tylko jeden składnik i jest nim olej z miąższu kokosa. Warto weryfikować skład poszczególnych produktów przed ich zakupem. Dobry olej ma wyraźny, przyjemny i słodki zapach kokosów.

Ważna jest również informacja określająca pochodzenie oleju (kraj) i szczegółowe dane producenta. Ważne aby miał stosowny certyfikat (BIO).