5 warzyw i owoców, które zawsze powinnaś kupować ORGANICZNE. Na nich nie oszczędzaj!

27 października 2018

Winogrona

O ile, w dużej ilości przypadków nie warto przepłacać za owoce i warzywa, tak niektóre z nich powinno kupować się tylko ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł. Oczywiście organiczna żywność jest dużo droższa, ale czasem warto zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Z normalnymi warzywami i owocami istnieje ten problem, że do ich uprawy wykorzystuje się mnóstwo pestycydów i sztucznych nawozów. Badania pokazują, że substancje te mogą mieć negatywny wpływ na poziom estrogenu i testosteronu, a co za tym idzie prowadzić do takich dolegliwości jak niepłodność, cukrzyca czy nowotwory.

Pestycydy obecnie znajdują się wszędzie. Do naszych domów trafiają nie tylko poprzez pokarm, ale znajdują się już także w wodzie, więc nie damy rady całkowicie wyeliminować ich ze swojej diety. Możemy jednak próbować zmniejszyć ilość spożywanych szkodliwych substancji. Jak? Prosto - skupiając się na produktach pozbawionych chemikaliów.

Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa

Papryka

Jeśli chodzi o owoce i warzywa, które szczególnie mocno chłoną pestycydy, możemy wyróżnić:

  • Nektarynki - Badania wykazują, że importowane nektarynki zawierają największe ilości pestycydów, ze wszystkich badanych owoców.
  • Papryka - Przy uprawie papryki wykorzystuje się przynajmniej 88 różnych pestycydów. W samych owocach papryki znajdziemy przynajmniej 15 różnych szkodliwych substancji. Jest to zdecydowanie najwięcej ze wszystkich badanych warzyw.
  • Warzywa liściaste - Zawierają spore ilości organofosforanów, które są najbardziej toksyczną klasą pestycydów. Mimo tego, że ich użycie w rolnictwie jest poddane ścisłym regulacjom, to i tak są one powszechnie stosowane. Organofosforany są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, gdyż mogą całkowicie rozregulować system hormonalny.
  • Winogrona - Drugi z najbardziej toksycznych owoców. Do ich uprawy i przechowywania stosowanych jest ponad 60 różnych pestycydów.
  • Jedzenia dla dzieci - Wszystkie warzywa i owoce spożywane przez dzieci powinny pochodzić z ekologicznych upraw. W szczególności: jabłka, brzoskwinie, truskawki, ogórki, borówki, ziemniaki i ogórki.