Jagody goji – poznaj moc owoców kolcowoju

22 listopada 2018

Jagody goji

Jagody goji to jedne z najzdrowszych owoców na całym świecie. Ich cenne właściwości wykorzystywane są w suplementach diety oraz w wielu różnych kosmetykach. Dzięki jagodom goji mieszkańcy Tybetu mogą poszczycić się długowiecznością.

Uprawa jagód goji znajduje się w okolicach Himalajów. Tybetańczycy wierzą, że to właśnie one pomagają im utrzymać długowieczność i doskonały wygląd. Wykorzystują oni te owoce w medycynie naturalnej. Leczą nimi choroby płuc, serca oraz doskwierające bóle reumatoidalne. Wzmacniają one również układ kostny i układ odpornościowy. Ich zastosowanie jest niezwykle szerokie, a właściwości zdrowotne cenne. To jeden z najpopularniejszych składników w suplementach diety na odchudzanie. Dzięki nim apetyt drastycznie maleje. 

Co znajduje się w owocach goji?

To prawdziwa bomba witaminowa. Znaleźć można w nich witaminę C, B1 i B2. W miąższu znajduje się również selen, cynk i fosfor. To kopalnia naturalnych flawonoidów. Jagody goji mogą chronić wzrok przed niezwykle szkodliwym promieniowaniem UV. Jest to również niezwykle bogate źródło kwasów Omega-6, co wspomaga prawidłową pracę mózgu oraz wydzielanie korzystnych dla zdrowia hormonów.

Owoce goji

Jagody goji i ich właściwości

To przede wszystkim bogate źródło białka. Znaleźć można w nich również wiele węglowodanów i tłuszczy. Najcenniejszych związek w jagodach goji to kompleks polisacharydowy. Stymuluje on przede wszystkim układ immunologiczny i zabezpiecza organizm przed ryzykiem wystąpienia coraz częstszych nowotworów. Udowodniono również naukowo, że wspomniany wcześniej kompleks polisacharydowy może wyrównywać poziom wytwarzania insuliny.

Oznacza to, że spożywanie jagód goji może okazać się korzystne dla osób zmagających się z cukrzycą. Oczywiście warto skonsultować to z lekarzem specjalistą. Jagody goji obniżają również poziom szkodliwego cholesterolu oraz poziom trójglicerydów. Ogromną korzyścią stosowania jagód goji jest również ilość witaminy C, która w 100 g jagód może wynosić nawet 2500 mg! Lekarze i dietetycy uważają, że to bogate źródło antyoksydantów.