Jak suszyć owoce i warzywa?

3 listopada 2018

Suszone pomidory

Wraz z zakończeniem sezonu letniego i pożegnaniem się z jego wszelkimi dobrodziejstwami nadchodzi żal. Praktycznie każda osoba, chciałaby zatrzymać smak i zapach owoców i warzyw. Dzięki czemu nawet w ponure jesiennie i zimowe dni mogłaby się cieszyć smakiem soczystych darów natury.

Na szczęście jest doskonały sposób na zachowanie wszystkich letnich smaków. Jest nim proces suszenia, jeden z wyśmienitych sposobów na konserwację żywności. Cały proces suszenia wymaga jednak przygotowania w odpowiedni sposób żywności do dalszej obróbki. Warzywa i owoce należy starannie umyć i wysuszyć. Następnym krokiem jest cienkie pokrojenie w równe talarki i równomierne rozłożenie na specjalnej suszarce, lub papierze do pieczenia.

W przypadku suszenia w piekarniku, warto posiadać urządzenie wyposażone w opcję termoobiegu, ponieważ podczas suszenia kluczowym elementem jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Kluczem do sukcesu jest utrzymywanie stałej, niskiej temperatury – powinno to być około 40 stopni. Sam proces jest dość pracochłonny – należy regularnie zaglądać do plasterków, przewracać je na drugą stronę i dbać o to aby się nie przypaliły.

Suszone jabłko

Można także wykorzystać kaloryfer, należy umieścić na nim blaszkę do pieczenia, odkręcić ogrzewanie i oczekiwać aż plasterki wyschną. Starym, sprawdzonym sposobem jest też nawleczenie owoców bądź warzyw na nitkę i zawieszenie jej na grzejniku. Opcjonalnie, w ten sam sposób, można suszyć produkty spożywcze na słońcu.

Suszenie warzyw i owoców to doskonały sposób na zatrzymanie wszystkich najważniejszych wartości odżywczych w produkcie. Błonnik, witaminy i minerały – to wszystko zostaje w produkcie. Suszone warzywa i owoce mogą być długo przechowywane (w suchym i ciepłym miejscu).

Suszenie to doskonały sposób na uzyskanie zdrowej i smacznej przekąski pozbawionej sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Sposób na suszenie jest dość wiele, od tradycyjnych metod po nowoczesne - wykorzystując specjalną, elektryczną suszarkę. Dzięki tej prostej technice - warzywa i owoce, pełne wartościowych składników, będą w zasięgu ręki przez okrągły rok.