Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT?

27 grudnia 2018

Rodzaje mleka

Mleko dzisiejsze, które jest sprzedawane w sklepach ma mało co wspólnego z tym, które piły nasze babcie. Nadal możemy na bazarach kupić mleko prosto od kozy czy też od krowy, ale w większości konsumenci sięgają po mleko ze sklepów. Najczęściej wybieramy takie z kartonu. Nie wszyscy sobie zdają sprawę, że mleko w kartonie może być głęboko przetworzone.

Coraz częściej dietetycy przestrzegają przed spożyciem mleka przez osoby dorosłe. Poleca się sięgnięcie po te mleko, które jest pasteryzowane w temperaturze niskiej. Musimy wiedzieć czym jest określenie UHT oraz czym się mleko takie różni od pasteryzowanego mleka?

Mleko UHT

1. Pasteryzacja jest procesem podgrzewania mleka w temperaturze pomiędzy siedemdziesiąt pięć, a dziewięćdziesiąt stopni przez piętnaście sekund. Ten proces służy wszelkiej eliminacji enzymów katalazy oraz peroksydazy. Ta metoda jednak nie jest w sto procentach skuteczna. Musimy wiedzieć, że ogrzewanie mleka w temperaturze sprawia, że termin ważności nie jest, aż tak długo jak przy krowim mleku. Musimy go trzymać w lodówce i spożyć do dwóch dób po otwarciu. Dietetycy zalecają wybór tłustego mleka. Jest ono lepiej przyswajalne.

2. UHT - Skrót ten oznacza - ultra high temperature processing. Takie mleko podlega schłodzeniu natychmiastowego do pokojowej temperatury. W sposób ten giną bakterie wszelkiego rodzaju. Chodzi zarówno o te szkodliwe dla naszego zdrowia jak i także bakterie prozdrowotne mlekowe. Mleko krowie traci witaminy z grupy witaminy C, witamin z grupy B jak i także kwas foliowy. Mleko UHT przechowywać można jak najbardziej poza lodówką i to przez długi okres czasu. Musimy jednak wiedzieć, że od razu po otwarciu należy je spożyć w ciągu jakiś czterdziestu ośmiu godzin. Identycznie jak w przypadku mleka pasteryzowanego.

3. Jeśli zatem nie chcemy czy też nie potrafimy tak po prostu zrezygnować z mleka i dostępu nie mamy do źródeł sprawdzonych, a więc "prosto od krowy", to powinniśmy sięgać po pasteryzowane mleko w temperaturze niskiej. Najlepiej powinno to być mleko 3,2 procenta, a więc tłuste.