Sposoby na mądre zakupy warzyw i owoców

15 października 2018

Banany z marketu

Na co warto zwracać szczególną uwagę sięgając po warzywa i owoce? Wygląd jest oczywiście ważny, jednakże nie powinien stanowić on jedynego kryterium wyboru. Warzywa i owoce muszą pobudzać również nasze kubki smakowe oraz zmysł węchu. Na tym nie koniec, ponieważ poza soczystymi kolorami i aromatycznymi zapachami warzywa i owoce muszą dostarczać nam także cennych dla zdrowia witamin.

Zalecane jest zapełnianie koszyka takimi produktami, które uprawiane są w sposób ekologiczny i pochodzą z niezanieczyszczonych rejonów Polski. Po czym je rozpoznać? Nie są to warzywa i owoce o pięknych i regularnych kształtach, a także wypolerowanej skórce, która błyszczy się z kilometra. Najlepsze jakościowo to właśnie te niepozorne, które być może nie zachęcają z wyglądu, ale są cennym dla zdrowia źródłem witamin, a nie pestycydów.

lidl gazetka

Takie warzywa i owoce najczęściej pochodzą z plantacji ekologicznych, które wyróżnia odpowiednia gleba nawożona kompostem, a ponadto pozbawiona chwastów w sposób ręczny lub mechaniczny. Na takich plantacjach nie używa się środków chemicznych, a skład gleby jest nieustannie monitorowany. Grzyby zwalczane są przy pomocy specjalnych środków na bazie ziół, owady natomiast likwidowane są przy pomocy biedronek oraz ptaków. Ekologiczne plantacje pozwalają rośliną na czerpanie energii do wzrostu ze słońca i z żyznej gleby, a wszystko przy zachowaniu naturalnych i w całkowicie nieszkodliwych "wspomagaczy".

Niebezpieczne dla zdrowia warzywa i owoce

Bardzo często zdarza się, że warzywa i owoce uprawiane na polach są pozyskiwane przy użyciu szkodliwych substancji działających chwastobójczo oraz nienaturalnie przyspieszających wzrost roślin. To, co jest charakterystyczne dla takich upraw to zbieranie ich w sposób mechaniczny przed osiągnięciem dojrzałości. Dzieje się tak dlatego, że nie trafiają one automatycznie na nasze stoły. Po zerwaniu muszą zostać nafaszerowane różnymi preparatami, które pozwolą im zachować świeżą etykietę i zdatność do spożycia, a także piękny i błyszczący wygląd. Są to właśnie te owoce oraz warzywa, które przyciągają wzrok idealnymi kształtami oraz soczystymi kolorami.

Uprawy szklarniowe

Uprawy szklarniowe są w naszym kraju bardzo popularne. To właśnie z nich pochodzi najwięcej warzyw oraz owoców. Można by rzec, że jest to całkiem skuteczna forma uprawy roślin, ponieważ jest ona najmniej zależna od zmiennych warunków pogodowych. Na pewno dużą zaletą jest możliwość ustawienia odpowiedniej temperatury, wilgotności powietrza oraz oświetlenia. Jednakże jest jedno ale. Uprawa w szklarniach trwa cały rok, co wiąże się z tym, że rośliny zamiast rosnąć w ziemi, która wymaga regularnej wymiany, zostają umieszczane w przeróżnych mieszankach nawozów. Te nawozy i substancje w nich zawarte przez okres wzrostu i rozwoju przedostają się niemal w całości do roślin. 

Truskawki z marketu
truskawki z Lidla Gazetka 

 

Owoce i warzywa ze szklarni są także zrywane szybciej, co oczywiście wiąże się z chęcią szybkiego i większego zarobku. Niestety szybkie zrywanie powoduje utratę możliwości osiągnięcia pełnej dojrzałości. Oczywiście należy zaznaczyć, że wszelkie nawozy są regularnie kontrolowane pod względem występowania w nich szkodliwych substancji. Wszystko musi odbywać się zgodnie z wytycznymi oraz obowiązującymi normami. Jednakże mimo wszystko, szkodliwe związki azotu i fosforu występują tych nawozach i w okresie uprawy przedostają się do naszych warzyw i owoców, dlatego też nigdy nie możemy mieć pewności jak w dłużej perspektywie wpłynie to na nasze zdrowie.

Warzywa i owoce z otwartego pola a uprawy szklarniowe

Warzywa i owoce są także uprawiane na świeżym powietrzu, jednak nie zawsze oznacza to, że są one zdrowsze niż te ze szklarni. Zaletą warzyw i owoców hodowanych na otwartych polach i świeżym powietrzu jest przede wszystkim naturalne światło w postaci promieni słonecznych oraz lepsza jakościowo gleba. Tych rzeczy nie ma w szklarniach, dlatego też tamtejsze rośliny nie mają możliwości pozyskania naturalnych witamin oraz flawonoidów. Zaletą szklarni jest natomiast mniejsze ryzyko występowania szkodników, co wiąże się z rzadszymi opryskami i mniejszą ilością pestycydów. W szklarni istnieje także możliwość kontrolowania ilości wody, bowiem na polach nie mamy wpływu na opady deszczu.

Jakie produkty zatem wybierać?

Powinniśmy pamiętać, że zarówno owoce i warzywa ze szklarni jak i z pól mogą posiadać wiele szkodliwych dla zdrowia substancji, które w zbyt dużych ilościach mogą powodować nieprzyjemne dla naszego organizmu konsekwencje. Ma to szczególne znaczenie w żywieniu najmłodszych. Warto zatroszczyć o jakość wybieranych produktów, aby w ten sposób uniknąć dostarczania naszemu dziecku niepożądanych składników. 

Sięgajmy zatem po owoce i warzywa z certyfikowanych upraw. Kupić je można w wielu miejscach takich jak bazary czy supermarkety. Występują one  w postaci naturalnej, przetworzonej (soki, przeciery, kiszonki), a dla najmłodszych - w specjalnych słoiczkach z gotowymi daniami.