Cynamon - co warto o nim wiedzieć?

15 listopada 2018

Właściwości cynamonu

Zapachu cynamonu wprost nie da się przeoczyć - niektórzy szaleją na punkcie tej wyrazistej przyprawy, inni jej nie znoszą. Cynamon pasuje do jesiennych i zimowych herbat, kaw, deserów... Ale warto wiedzieć, że posiada też szereg prozdrowotnych właściwości. Kora cynamonowca, dostępna zazwyczaj w formie zwiniętego, suchego kawałka lub zmielonego proszku wpływa bardzo korzystnie na organizm.

Korzystny wpływ na układ nerwowy

Liczne badania dowiodły, że spożywanie kory cynamonowca usprawnia działanie układu nerwowego i proces uczenia się. Warto popijać cynamonową herbatę podczas nauki!

Niższy cukier i cholesterol

Cynamon obniża też stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym chroni układ krwionośny. Stabilizuje też stężenie cukru, co sprawia, że stanowi idealną przyprawę dla osób obciążonych cukrzycą typu II.

Łagodzenie stanów zapalnych

Ta niezwykła przyprawa posiada także moc łagodzenia stanów zapalnych. Okres zimowo - jesienny, gdy cynamon smakuje najlepiej, to także okres zwiększonego ryzyka zachorowań - warto wspomóc się właśnie cynamonem!

Leczniczy cynamon

Mniejsze ryzyko nowotworów

Imponujący jest też współczynnik ORAC dla cynamonu. Pokazuje on zdolność do neutralizowania wolnych rodników. To jeden z najlepszych wyników wśród produktów spożywczych! Taka moc przeciwutleniająca sprawia, że cynamon obniża ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zalety olejku cynamonowego

Niebagatelne zalety posiada także olejek cynamonowy, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach. Jego zalety to między innymi łagodzenie objawów zatrucia pokarmowego. Wykazuje także działanie antybakteryjne, choć nakładanie go na skórę w czystej postaci może skutkować podrażnieniami. jak temu zapobiec? Rozcieńczając go w bazowym oleju!

A kiedy lepiej zrezygnować z cynamonu?

Zbyt wielkie ilości cynamonu mogą zaszkodzić - drażnią układ pokarmowy i śluzówki. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego lub zgagę powinny go unikać. Podobnie osoby z wrażliwą wątrobą - cynamon zawiera kumarynę, która w skrajnych i rzadkich przypadkach może prowadzić do jej uszkodzeń.