Masło orzechowe - zdrowy produkt, czy fast food?

10 stycznia 2019

Masło orzechowe

Masło orzechowe przez długi czas było uważane za fast food i unikane przez osoby będące na redukcji. Okazuje się jednak,  że ten smakołyk wcale nie jest niezdrowy, a wręcz przeciwnie. Wiele osób ze świata sportu i fitnessu poleca masło orzechowe w codziennej diecie.

Masło orzechowe jako źródło cennych pierwiastków

Masło orzechowe jest pełne wartościowych niezbędnych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim w jego składzie znaleźć można kwasy tłuszczowe omega-6, te same, które znajdują się w rybach. Dodatkowo mają mnóstwo magnezu, a także cennego dla układu pokarmowego błonnika. Bardzo dobre dla zdrowia są zwłaszcza masła orzechowe wykonane z orzechów włoskich oraz migdałów, które mają mnóstwo magnezu i cynku, który odpowiada za wygląd naszych włosów i paznokci.

Najważniejsze przy zakupie masła orzechowego to sprawdzenie jego składu. Należy zwrócić uwagę, czy w składzie masła nie ma utwardzonych tłuszczu oraz lecytyny sojowej. Najlepiej, jeśli masło w przynajmniej 90% zrobione z orzechów. W składzie masła nie powinno być zbyt dużo soli, czy cukru. Zobacz oferty masła orzechowego w lidl gazetka.

Jakie kupić masło orzechowe

Masło orzechowe zdrowe dla naszego organizmu powinno być w 100% wykonane z orzechów. Orzechy to źródło białka oraz zdrowych minerałów, które wspierają pracę mózgu.

Najczęściej można spotkać masło z orzechów ziemnych, które są najmniej zdrowe. Tzw. fistaszki nie są orzechami, a roślinami strączkowymi z rodziny bobowatych. Zawiera co prawda dużo białka, podobnie jak orzechy,ale nie ma w sobie tyle magnezu, co np. orzech włoski. Lepszy od nich profil kwasów tłuszczowych posiadają orzechy nerkowca oraz migdały. Fistaszki mają w sobie 30% omega-6 oraz 50% omega-9, jest to jednak nieco mniej niż mają orzechy włoskie. Orzechy arachidowe mają za to wysoką zawartość resweratrolu oraz koenzymy Q-10, które są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami. Na ich niekorzyść jest fakt, że posiadają one lektynę - związek, który obwinia się o szkodliwe działanie na układy hormonalny i immunologiczny. W tej konfrontacji więcej pozytywnych składników mineralnych posiadają orzechy nerkowca oraz migdały.