Jak kupić sok dobrej jakości?

11 stycznia 2019

Zdrowe soki owocowe

Półki sklepowe uginają się od kolorowych kartonów i butelek z sokami owocowymi i warzywnymi. Niestety sporą ich część zajmują pseudo-soki, które z wysoką wartością odżywczą mają mało wspólnego. Sięgnij do naszego krótkiego przewodnika, a szybko nauczysz się odróżniać dobry produkt od kiepskiego.

Soki owocowe – skarbnica cennych substancji

Owoce i warzywa to skarbnica witamin, biopierwiastków, enzymów, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Wszystkie te substancje mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i odporność. Niestety większość z nas po owoce i warzywa sięga zdecydowanie za rzadko. Doskonałym sposobem na uzupełnienie cennych substancji, które naturalnie występują w owocach i warzywach, jest picie soków.Najwyższą jakość posiadają soki wyciskane ze świeżych owoców lub warzyw i spożywane bezpośrednio po pozyskaniu. Nie każdy jednak ma czas i ochotę, by samodzielnie wyciskać soki. W tym wypadku warto uciec się do regularnego picia soków ze sklepów.

Po pierwsze, klasyfikacja produktu

To, co wizualnie przypomina sok, nie zawsze prawdziwym sokiem jest. Wystarczy spojrzeć na etykietę danego produktu i zwrócić uwagę na nazewnictwo. Zazwyczaj mamy do czynienia albo z sokiem, albo z nektarem, albo z napojem. Najbardziej wartościowe są oczywiście produkty opatrzone nazwą: sok. Oznacza to, że dany produkt w 100% pozyskany jest z soku z owoców lub warzyw. W prawdziwych sokach nie znajdziemy sztucznych aromatów, barwników, chemicznych konserwantów.

Soki z marketów

Często też nie ma w nich dodatku cukru. Nieco gorzej na tym polu wypadają nektary, które zawierają już tylko kilkadziesiąt procent soku lub przecieru, resztę stanowi woda. Do nektarów często dodawany jest cukier i kwas cytrynowy. Podobnie jak soki, nektary pozbawione są aromatów, barwników, konserwantów.Najniższą wartość mają napoje – najczęściej zawierają w sobie zaledwie kilka procent soku. Większość zaś stanowi woda z cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. W napojach znajdziemy również całą masę sztucznych dodatków, takich jak barwniki spożywcze, aromaty, konserwanty.

Po drugie, dodatkowe informacje na etykiecie

Dowiedziawszy się, czy mamy do czynienia z sokiem, nektarem czy napojem, warto także pokusić się o nieco uważniejsze przestudiowanie składu. W ten sposób dowiemy się na przykład, czy produkt zawiera cukier, czy jest wzbogacony witaminami, czy ma w sobie jakieś inne dodatki, np. magnez, wapń, miód, żeń-szeń, przyprawy etc. Na etykietach niektórych soków znajdziemy też ciekawe dane dotyczące procentowego pokrycia przez porcję soku dziennego zapotrzebowania na dane składniki pokarmowe. Kolejna informacja, która nie powinna umknąć naszej uwadze, to data ważności i maksymalny czas przechowywania produktu po otwarciu.